UPM ProFi – högkvalitativ komposittrall för villaägare

UPM ProFi högkvalitativ komposittrall
Horizontal divider
Horizontal divider

Genom kombinationen av regn, frost och ultraviolett solljus är miljön för byggmaterial utomhus mycket tuffare än inomhus. Sten och klinkers var länge det enda tänkbara alternativet för altaner och terrasser utomhus. De krävde både dyr grundläggning och kändes kalla mot bara fötter. Den naturliga känslan av trä och den enkla installationen gjorde att trätrall tog över. Alla uppskattade dock inte det årliga underhållet för att behålla fräschören. Komposittrall (även känt som WPC, eller träkomposittrall) verkade vara lösningen: naturlig känsla, lätt att installera och minimalt underhållskrav.

Kvaliteten hos komposittrall försämras dock drastiskt om tillverkarna försöker spara för mycket på kostnaderna. Medan två bitar komposittrall kan verka identiska i affären så visar det sig alltför tydligt efter sex månaders regn, sol och frost om man försökt spara in på materialsammansättning och tillverkning.

Var säljs komposittrall »

UPM ProFi komposittrall

Komposittrall tillverkas genom att kombinera fibrer (t.ex. trä, ris, bambu) med polymer. (polyetylen, polypropylen, PVC). Tillsatser (t.ex. färg, uv-skydd och förbättrad bindningsförmåga) ger produkterna högre kvalitet. Komposittrall har framställts i USA sedan tidigt 1990-tal och i Europa sedan tidigt 2000-tal. Eftersom stora delar av innehållet i fibrer och polymer hämtas från återvunnet material så utgör komposittrall ett ekologiskt hållbart alternativ till tropiska träslag.

Den perfekta komposittrallen ska kombinera hög kvalitet med lyx i utseende och känsla:

  • En tät yta för bra motståndskraft mot smuts
  • Rätt sorts polymer för stöttålighet
  • Rätt kombination av polymer (dyrt) och fibrer (billigt) för låg fuktabsorbering
  • Färgpigment och uv-ljusstabiliserare av bra kvalitet för färgtålighet
  • Profilerad yta för att förbli halkfri, även i vått tillstånd
Horizontal divider

Serien med UPM ProFi komposittrall formges och tillverkas i Finland, Tyskland och USA.
Den är uppdelad i två produktfamiljer: Design Deck- och Classic Deck-serierna.

UPM ProFi Design Deck-serien: ett rent och fräscht utseende

UPM ProFi Design-trallserien har ett fräscht stenliknande utseende och en tät yta med bra halktålighet. Den patenterade kompositen består av cellulosafibrer som främst kommer från återvunna självhäftande etiketter. Eftersom de inte innehåller lignin så ”grånar” inte fibrerna på samma sätt som trä. UPM ProFi går därtill att tillverka i ljusare och fräschare färger med bättre färgtålighet än vanlig komposittrall.

Fiberinnehållet är cirka 50 %, vilket garanterar att fibrerna är helt inneslutna i polymer. De högkvalitativa UPM ProFi Deck-brädorna har ihåliga profiler och är tillverkade av tekniskt klassad polypropylen vilket ger samma styrka och styvhet som en massiv skiva, men med 30 % mindre vikt. Den extremt låga fuktabsorberingen innebär att däckbrädor kan användas utan att du behöver tänka på lutning för avrinning. Genom det unika sortimentet av komponenter och tillbehör, som den patenterade Rail Step, kan du med UPM ProFi-serien både vara kreativ i utformning och få klar installationen snabbt.
 
Var säljs komposittrall »

UPM ProFi Design Deck komposittrall

UPM ProFi Classic Deck komposittrall

UPM ProFi Classic Deck-serien: fylliga nyanser av lövträ med en naturlig känsla

UPM Profi Classic Deck-serien har också en tät yta med bra halktålighet. Återvunnen amerikansk röd och vit ek utgör fibrerna i serien UPM ProFi Lifecycle.

Jämfört med komposittrall med ett hårt plastskal så har UPM ProFi Classic Deck-serien ett utseende som mer påminner om tropiska träslag. Genom ett fiberinnehåll på cirka 50 % har de hög motståndskraft mot smuts och låg fuktabsorbering. Brädornas material är homogent och en blandning av huvudsakligen återvunnen polyetylen med hög densitet ger utmärkt styrka och hel inkapsling av fibrerna. Ett fullständigt utbuda av tralltillbehör betyder att installationen går snabbt och säkert.

För att uppnå miljömässig hållbarhet så används ingen PVC i tillverkningen av UPM ProFi-serien komposittrall och alla överblivna rester kan kasseras som vanligt hushållsavfall (i våra egna fabriker återvinner vi resterna till ny trall och erbjuder också den tjänsten för större projekt).

Var säljs komposittrall »

Horizontal divider
UPM ProFi komposittrall | Däckdesign

​Däckdesign

UPM ProFi-serien med komposittrall erbjuder ett val mellan det fräscha och rena utseendet i Design Deck-serien och de varma nyanserna av tropiska träslag från Classic Deck-serien. Du kan variera däckets utformning genom att ändra brädornas riktning, blanda färger, skapa former och kanter och använda båda profilerna som finns på de vändbara brädorna.

REFERENSER / lägenheter »
UPM ProFi Däckplanerare

​Däckplanering

Komposittrall har inga kvistar och andra skönhetsfläckar till skillnad från trä, så det blir mindre spill. Det är ändå viktigt att planera noga för att använda materialet på ett optimalt sätt. Du kan vara kreativ i din planering genom använda UPM ProFi:s däckplanerare där du också får en detaljerad lista över hur mycket material som krävs.

Däckplanerare »
UPM ProFi komposittrall försäljarna

​Materialanskaffning

Hela ProFi-produktsortimentet är tillgängligt över hela Europa från professionella distributörer av trä och byggmaterial. Från de företagen kan du också få broschyrer, prov och tekniska råd.

Var säljs komposittrall »
Installera UPM ProFi komposittrall

​Installera däcket

På många sätt är det lättare att installera komposittrall jämfört med ett vanligt trädäck. Materialet beter sig dock annorlunda än trä ur vissa aspekter och du måste alltid följa monteringsanvisningarna noga. Genom de unika tillbehören i UPM ProFi-sortimentet förenklas vissa mer komplicerade delar av däckinstallationen. UPM ProFi Railstep hjälper dig t.ex. att bygga trappsteg. UPM ProFi har också ett certifierat program för professionella installatörer som täcker avancerad byggnadsteknik och material för däckinstallation. Nedan finns en länk till aktuell lista över certifierade UPM ProFi-hantverkare.

Monteringsanvisningar för UPM ProFi Deck (PDF) »
Monteringsanvisningar för UPM ProFi Classic Deck (PDF) »
Installation »
Hitta närmaste komposittrallinstallatör »

Horizontal divider
UPM ProFi komposittrall | Skötsel och underhåll

​UPM ProFi-serien med komposittrall är utformad för att kräva minimalt underhåll. Alla produkter har en tät yta, fullständig inkapsling genom rätt förhållande mellan fiber/polymer och starkt UV-skydd. Till skillnad från trä behöver du inte sanda, olja in eller fernissa. Dock rekommenderas en viss nivå av underhåll och rengöring, precis som till allt byggmaterial för utomhusbruk. Vanligen räcker det med att rengöra ytan regelbundet med högtrycksspruta eller vattenslang och borste. Det är också viktigt att däcket är välventilerat från alla sidor så att det inte samlas skräp på och under däcket. (UPM Profi Alu Rail och Rubber Strip förhindrar att skräp faller ner mellan däckbrädorna).

Vård och underhåll för alla UPM ProFi-däck (PDF) »

Garanti​​

UPM ProFi komposittrallprodukter är formgivna och tillverkade i Finland, Tyskland och USA. De är konstruerade för att tåla de tuffaste miljöer. UPM ProFi komposittrall har installerats med gott resultat ända från finska Lapplands arktiska kyla till Dubais tryckande hetta. Produkterna täcks av en garanti som utlovar att konstruktionen ska hålla ett visst antal år, beroende på produkt och tillämpning. Mer information om garantin finns hos leverantörer av UPM ProFi.

UPM är ett globalt företag som ligger i framkanten för den nya skogsindustrin. År 2015 omsatte UPM över 10 miljarder euro. Bolaget finns i 65 länder och har produktionsanläggningar i 13 länder. Bolaget har cirka 19 600 anställda över hela världen. UPM-aktierna är börsnoterade på NASDAQ OMX i Helsingfors.
 
Närmaste återförsäljare »
Webbplats för UPM »